6 passes per a redactar el teu Pla de Part

Fa un temps vaig dedicar un post a explicar què és un pla de part i quins beneficis comporta per a tu i el teu nadó. Ara us proposo sis passes per a poder redactar-lo i que sigui respectat:

1. Informa’t

El primer pas és llegir, consultar, preguntar… tots els aspectes relacionats amb el part. Jo recomano llegir llibres com «La nueva revolución del nacimiento» de Isabel Fernández del Castillo i «Parir» de Ibone Olza. Amb aquests llibres tindras un bon coneixement del que suposa el part normal.

Un altre document important a llegir és la «Estrategia de atención al parto normal» (EAPN), document del Ministeri de Sanitat realitzat per una pila de professionals de la salut i l’associació «El Parto es Nuestro». Aquest document es va publicar el 2007 i moltes comunitats autònomes, entre elles Catalunya, van signar un conveni per tal de dur la EAPN a terme. Com passa amb tot el que implica un canvi de punt de vista, la realitat és que anys després es constata que s’ha implementat de forma desigual en el territori i no sempre adequadament. Tot i això, cal exigir el seu compliment a través del nostre pla de part.

Per últim et recomano un petit llibre editat aquest any 2019 titulat “Mi embarazo y mi parto son míos” (Pol·len Edicions). Està escrit per Marta Busquets Gallego, advocada especialitzada en gènere i presidenta de l’associació per un part respectat Dona Llum. És una guia específica sobre els drets de les dones embarassades que et servirà moltíssim per a situar-te en un nou esquema mental, més apoderador per a tu. La seva lectura és fàcil, amena i sobretot pràctica i resulta molt útil per a les usuàries i, diria jo, d’obligada lectura per als sanitaris i sanitàries: llevadores, infermeres pediàtriques, obstetres, pediatres, anestesistes…

2. Fes un primer esborrany

Existeixen diversos models proporcionats per les institucions que poden servir de guia però sempre serà millor redactar el teu propi pla de part. Tu i la persona que t’acompanyarà (d’ara en endavant la parella) heu de valorar si el model del pla de part estándard que t’ofereixen està a l’alçada del vostre desig. Si és que no, sàpiques que pots entregar el teu personal però assegura’t que resulti operatiu per al personal sanitari (és a dir, que sigui concret, visual i que amb poca lectura se sàpiga quines són les teves preferències).

“Es ilegal rechazar un plan de parto o aceptar únicamente el plan de parto que facilita el propio hospital.”

Mi embarazo y mi parto son míos. Marta Busquets Gallego,

Et recomano que et baixis uns quants models com el del Ministeri de Sanitat, el del País Basc o Catalunya. No deixis de llegir la EAPN i amb tot això crec que tindreu prou elements per fer un primer esborrany del vostre pla de part.

En el pla de part també hauries de fer constar les teves preferències respecte les primeres cures del nadó, en cas que que el part fos per cesària o si s’han d’endur el petit o petita a la UCIN. Entenc que ningú es vol posar en aquestes situacions, però cal estar mínimament preparats per si es donen aquestes circumstàncies tenir elements per a prendre decisions.

3. Contrasta el teu esborrany amb la llevadora i/o l’obstetra.

Haureu d’assegurar-vos que l’hospital on vols donar a llum tingui allò que necessites, per exemple, no podràs demanar parir en una banyera si no en tenen. Altres coses depenen de si t’ho volen facilitar o no, i és aquí on malauradament hem de lluitar per coses que no caldria: no posar una via, no fer tactes, monitorització fetal discontínua, no trencament artificial de la bossa,…

En el model de pla de part que s’entrega en hospitals del meu voltant, s’indica que:

«El Pla de naixement es basa en una informació objectiva i veraç que la llevadora ofereix a l’embarassada; per tant, s’efectua entre aquest personal i la gestant. Un cop a casa seva, l’embarassada pot reflexionar sobre el Pla i comentar-lo posteriorment a la consulta, perquè se’n pugui redactar una versió definitiva.»

Hem de confiar que la llevadora i l’obstetra ens proporcionaran informació objectiva i veraç, però no sempre és així. Sovint, tot i que els pesi, han de seguir els protocols marcats pels caps de la unitat de ginecologia i obstetrícia i no necessàriament estan actualitzats i segueixen les recomanacions de la EAPN. Tanmateix, els protocols no són llei i es poden canviar. Per això, cal anar informades a les visites amb la llevadora i l’obstetra, de manera que puguis fer les preguntes adequades i valorar si les respostes et resulten satisfactòries.

En aquesta visita, has de preguntar com entrar el teu pla de part per registre per tal que formi part de la teva història clínica. La resposta et donarà pistes sobre quina és la postura de l’hospital respecte els plans de part. Segons la llevadora Judith Lothian, Els plans de part són ben rebuts allá on es fan bé les coses”.

4. Redactar el model definitiu i entrar-lo pel registre de l’hospital.

Aquí hi ha el repte de debò. Heu d’aconseguir que el teu pla de part formi part de la teva Història Clínica. Llavors esdevindrà un document de consentiment/rebuig INFORMAT (si compleix amb els requisits per a ser-ho) i serà una prova inequívoca del que tu vas sol·licitar de forma preferent en l’atenció al teu part. En tens dret, per tu i pel teu fill o filla.

Cal portar diverses còpies i demanar que una arribi al Departament de Ginecologia i Oobstetrìcia, una altra per a Pediatria, una altra per a l’anestesista i una altra per a la teva Història Clínica. Una altra per a tu i te l’hauries d’endur amb el segell. L’hospital té dos mesos com a màxim per a respondre i dir-te quelcom al respecte. Si no ho fan, es dona per entès que l’accepten. Si et responen, pot ser que no estinguin d’acord amb alguns o molts punts del teu pla de part i calgui negociar-los o canviar d’hospital.

PER AQUESTS MOTIUS ÉS TAN IMPORTANT NO DEIXAR PER A L’ÚLTIM MES EL PLA DE PART.

Portar NOMÉS el pla de part el dia del part pot ser paper mullat: depèn de la sort i la bona voluntat de l’equip que t’atengui.

Si la Llei d’Autonomia del pacient realment es dugués a terme de forma generalitzada i les recomanacions de la EAPN formessin part de tots el protocols, potser no caldria entrar per registre el nostre pla de part. Potser portant-lo el dia del part ja seria garantia de que formaria part de la nostra història clínica i per tant seria considerat el nostre consentiment/rebuig informat. Però a la pràctica, avui dia, això encara no és així a tot arreu.

És la nostra responsabilitat assegurar-nos que forma part de la nostra HC i és cosa nostra defensar-lo abans que es produeixi el part per tal de garantir-nos quines pràctiques no volem que es duguin a terme en el nostre part i quines sí.

5. Assegurar-se que el teu pla de part forma part de la teva Història Clínica.

A cada visita, hauràs de preguntar a la llevadora i/o obstetra si el teu pla de part ja ha estat digitalitzat; en cas de resposta negativa, caldrà que posis una reclamació per escrit nominal, és a dir, dirigida a algú en concret que no ha fet el favor de complir amb la seva feina.

Cal tenir present que el fet que hagis aconseguit incloure el pla de part a la teva història clínica no vol dir que no el puguis revocar o canviar en el moment del part. És a dir, depenent de l’evolució del part pots decidir canviar aspectes del teu pla de part en aquell moment, com per exemple el fet de posar-te l’epidural o no, però has de saber quines implicacions tenen aquests canvis. Sempre, la informació l’has de rebre amb prou antelació per tal que puguis prendre decisions o canviar-les de forma informada i conscient.

6. El dia del part porteu fotocòpies de la còpia que tens segellada pel registre del l’hospital i repartiu-lo a tothom que us atengui.

Amb els canvis de torn és fàcil que es perdin els papers, o que no l’hagin pogut llegir. Si li doneu una còpia al moment podran tenir-lo en compte com mereix.


Sé que és una lluita injusta

Veritablement una dona embarassada no hauria de passar per aquesta situació de tensió i estrès afegida a la que ja comporten l’embaràs en si mateix i totes les proves a les que ens hem de sotmetre. No és just.

Però no podem mirar a una altra banda i fer com si no anés amb nosaltres. No podem esperar assegudes i asseguts a què el sistema sanitari canvii per si sol, és a través de les demandes de les dones que s’han aconseguit avenços i per tant ens toca continuar avançant.

Si trobeu professionals respectuosos, reconegueu-los públicament. Compleixen amb la seva obligació però sempre va bé visibilitzar allò que és desitjable.

Si necessites ajuda, consells, orientació per a redactar el teu pla de part, no dubtis en contactar-me i t’acompanyaré!

Comparteix a les Xarxes Socials:

One Response

  1. Jae
    |

    Saludos! Me gusta mucho este artículo, está bien escrito, me ayudó y lo recomiendo.