Embaràs i pandèmia: com podem gestionar la incertesa

La situació de pandèmia s’allarga més del que ens pensàvem i comencem a notar cert cansament psicològic efecte del confinament al que ens hem de sotmetre. Això si amb sort no hem passat la malaltia i si ningú proper no l’ha hagut de patir…

En el cas de les dones embarassades sabem que hi ha un grau més elevat d’angoixa en circumstàncies normals. Però aquest grau ara s’eleva derivat de la incertesa que suposa no saber si poden anar als seus controls, no saber del cert si han passat la malaltia o si en són portadores sense saber-ho, no saber com anirà el part i del perill que comporta ara haver d’estar ingressada en un hospital…

En resum, si de per si l’embaràs és estressant per tot el que comporta, haver de passar-lo en aquest context és sens dubte tot un repte per a qualsevol. Cadascuna el viurà en funció de les seves vivències, la seva experiència, les seves característiques de personalitat i el seu context personal i social. El que està clar és que ara més que mai les dones embarassades han de fer un esforç per autocuidar-se i que l’entorn li ha de posar el més fàcil possible per tal de disminuir l’ansietat.

embaràs pandèmia incertesa

Fa un parell de setmanes vaig publicar un post sobre l’atenció al part en temps de coronavirus on faig un recull de les recomanacions que han fet organismes oficials com la OMS, la IHAN d’UNICEF o el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Pots fer-li una lectura i hi trobaràs recursos que et seràn d’ajuda.

En aquest post us presento una sèrie de consells i propostes per a l’autocura emocional de la mare embarassada davant la incertesa, però va dirigit també a les persones del seu entorn que són qui ha de tenir cura d’ella.


Tenir cura del cos

  • Segueix les recomanacions i mesures de prevenció que determinin les autoritats sanitàries, però procura no prendre més precaucions de les necessàries. Això no et farà estar més segura davant un possible contagi i, en canvi, alimentarà la teva por i la dels que t’envolten, sobretot si tens altres fills.
  • Si tens consultes a realitzar respecte el teu embaràs, no deixis de fer-les si les consideres importants. No et quedis amb dubtes que et poden resoldre trucant al teu CAP o a la teva llevadora.
  • Manté les teves rutines diàries i fes vida normal en la mesura del possible: Intenta mantenir uns horaris de son raonables, i també uns horaris d’àpats així com una dieta equilibrada.
  • Això és extensiu a les activitats d’esbarjo que realitzaves amb anterioritat al confinament. És a dir, si dijous de 6 a 7 del vespre feies ioga prenatal, procura mantenir aquesta rutina a través de vídeos online o simplement posant en pràctica el que has après. Si no pots fer la rutina com fins ara, cosa altament probable, procura planificar-te el dia i la setmana per tal de trobar espais d’autocura i esbarjo personal.
  • Realitzar una mica d’activitat física a casa et resultarà positiu. Hi ha moltes propostes d’activitats físiques aquests dies a les xarxes. Tanmateix, procura fer activitat física dins de les teves possibilitats, temps i costums. Si no acostumes a fer esport, no és moment per a fer grans esforços. Si tens una pilota de pilates, prova de seure-hi i moure la pelvis en cercles o fent la forma d’un 8, a mi m’anava de meravella…
  • Pots aprofitar, si pots i et ve de gust, per a realitzar activitats plaents que mai tens temps de fer (i que després del part tampoc tindràs temps de fer molt probablement): cuinar, dibuixar, cosir, teixir, tocar un instrument, llegir,… O també pots descobrir noves formes d’oci que et siguin plaents: pintar mandales, fer un bany d’escuma, cup cakes… deixa volar la teva imaginació…
  • Busca temps per gaudir de la teva panxa: acarona-la, pinta-la, belluga-la… encara que estiguis desitjant que l’embaràs acabi. Sobretot si saps que serà el teu últim embaràs, però si no pensa que al nadó li queden pocs dies d’estada a l’spa i això no es repetirà més.
  • Regala al teu cos moments plaents i de relaxació. El teu bebè viu en una bombolla aliè a l’exterior i per a ell o ella el teu plaer és el seu plaer. Si et vé de gust un bany d’escuma calentó, no t’hi estiguis; si et ve de gust ballar, genial!
  • Descansa tot el que et vingui de gust. La teva energia té un límit.

Tenir cura de la ment

  • Fes servir el sentit de l’humor. L’humor és una emoció que t’ajudarà a mantenir la por a ratlla. Ens temps d’incertesa hem de saber que també podem riure.
  • Hem d’agraïr el que tenim i el que sí que podem fer. Pensa en totes les coses positives i agradables que tens al llarg del dia i descobriràs un munt de fonts de plaer que tenim tan normalitzats que ja no ens en recordem del benestar que ens aporten: un raig de sol a la cara, veure les fulles noves dels arbres moure’s, el petó de bon dia, el cafè calent del matí… fins la comoditat del teu matalàs quan te’n vas a dormir.
  • Reconeix els teus sentiments i accepta’ls. Com diu un savi «quan plou, deixa que plogui», és a dir que hem d’acceptar els canviants estats d’ànim que sobrevénen ara i no intentar atorgar-los significats causals. Tots vivim en la incertesa aquests dies i és raonable que els nostres estats d’ànim variin al llarg del dia.
  • Si et cal, comparteix els teus pensaments i sentiments amb les persones més properes a tu, però sense deixar que col·lapsin la conversa ni la major part del temps del teu dia.
  • Informa’t bé, utilitza canals d’informació oficials o contrastats. És una bona idea limitar els moments de connexió amb les notícies a dues vegades al dia.
  • Evita la sobre-informació, estar permanentment connectada no et farà estar millor informada i, per contra, augmentarà la teva sensació de risc, l’ansietat i l’angoixa de forma innecesària.
  • Vés amb compte amb les xarxes socials, no creguis tot el que es comparteix, hi ha molta informació falsa corrent per les xarxes que sovint només aporten angoixa i por. Sé que hi ha filtracions i que hi ha fake news que finalment han estat certes amb el pas dels dies, però anticipar-se en excés i preocupar-nos per allò que no podem resoldre ni controlar no ens aporta ni informació ni serenitat, sinó tot el contrari.
  • Perdona’t i tingues compassió de tu mateixa si no arribes a tot el que t’agradaria fer. Aquests dies ens arriben milers d’activitats i propostes per fer nosaltres o per fer amb el nens i no ens dona la vida per a tot. Això et pot fer sentir frustració. Pregunta’t «què pots fer tu ara en aquesta situació?» És probable que la resposta sigui quedar-te a casa i cuidar-te, que és exactament el que has de fer. Si t’has de centrar en la teva feina, en el cas que puguis realitzar-la des de casa, aquest és el millor servei que pots fer ara. I en qualsevol cas, recorda que estàs gestant una nova vida (o dues!) i no hi ha més gran aportació a la nostra societat.
  • O potser has hagut de deixar de fer quelcom que tenies agendat per aquestes dates i que esperaves amb il·lusió, com ara un viatge. És normal, esperable i raonable sentir-te frustrada. No et maltractis, accepta-ho i allibera la ràbia que et pugui provocar. I després pensa que ara has de postposar el desig i que arribarà tard o d’hora.
  • Si alguna cosa t’angoixa especialment, mira de resoldre-la si és possible. Si no és possible hauràs de fer un esforç mental per a postposar-la i resoldre-la quan sigui possible. Si és quelcom que tu no pots resoldre, angoixar-te en excés serà contraproduent per a tu. Has de saber on poses les teves energies i racionar-les, delega-ho en una altra persona, digues de manera assertiva que ara no pots assumir-ho… perquè és veritat: la teva tasca principal en aquest moment és cuidar-te.
  • Parla a diari amb el teu nadó, ja sigui en veu alta o amb el teu pensament. Això és sumament important si estàs angoixada per la situació; explica-li com et sents i a què tens por i que no està relacionat amb ella o ell, que no n’és responsable i recorda-li que l’estimes molt. Pot semblar estúpid però els nadons al ventre matern captaran les teves emocions a través de les hormones que deixa passar la placenta i a través del batec del teu cor.
  • Canta-li cançons dolces a diari. Això també és molt important si estàs nerviosa; canta melodies a tu et relaxin, que et transportin a moments feliços. Si ho fas a diari, quan neixi comprovaràs que reconeix la cançó quan li cantis i es calmarà, és com màgia!

Tenir cura dels altres

  • Evita compartir rumors i informacions falses. Comparteix tan sols les informacions rellevants i procura no fer-ho en calent. Pensa si realment aporten alguna cosa de valor a qui la rebrà.
  • Evita parlar permanentment del tema i avançar-te a hipotètiques catàstrofes, hi ha moltes altres coses que requereixen la vostra atenció aquí, en aquest moment.
  • A casa, trobeu espais per a estar en soledat, en silenci, meditar… Són 24 hores al dia amb les mateixes persones i pot ser esgotador… A casa meva aprofitem els diferents ritmes per a poder tenir un temps en soledat: el meu marit acostuma a despertar-se d’hora al matí i troba la casa en silenci, en canvi jo sóc més dormilega i me’n vaig a dormir més tard, de manera que la meva estoneta de silenci és ben entrada la nit, quan tots dormen.
  • Manté el contacte amb familiars i amics a través de videoconferències, missatges escrits, de veu… sempre que siguin relacions que no t’aportin més angoixa, és clar. Els teus familiars i amics també viuen aquesta incertesa, connectar amb ells us ajuda de forma mútua. Si tens familiars propers que s’angoixen amb facilitat, seria bo mantenir el contacte però limitant-lo a una trucada diària. Pots reservar una estona al dia (o bé quan et vingui de gust) per a contactar amb algú que fa temps que no veus i interessar-te per la seva situació. Manté la relació amb les persones que et fan sentir bé.

Si tens altres fills o filles

  • Si ja tens fills, això de trobar espais per a tu mateixa pot resultar més complicat… o fins i tot pot sonar surrealista. En funció de l’edat de les nenes i nens podem esperar una mica més d’autonomia en això de la gestió del temps lliure. Potser pots incloure’ls en algunes activitats d’autocura com escoltar música tranquil·la o prendre el sol o que et posin crema a la panxa, ballar… Potser podeu aprofitar per a fer una sessió de fotos cassolana amb la panxa i pintura de mans. Pot ser un bonic record d’aquí a un temps.
  • També els pots incloure en les rutines de parlar al nadó i de cantar-li cançons, o si heu de muntar el seu bressol o endreçar la seva robeta. Això ajudarà de pas en l’etapa d’adaptació que viuran, un cop el nadó hagi nascut.
  • Cal tenir en compte que la majoria de criatures són molt sensibles als estats anímics dels seus pares i, si us veuen atabalats, nerviosos o angoixats, ells respondran de la mateixa manera perquè entendran que hi ha una font de perill. Per això és molt important la gestió que els adults feu de la informació que rebeu i de la informació que faciliteu als petits. Si els veieu nerviosos, pregunteu-vos com esteu vosaltres primer.
  • Dedica’ls estones de joc. Quan neixi el petit o petita serà més difícil trobar aquestes estones i ara podeu aprofitar aquest temps extra. També podeu parlar de com seran els jocs quan la germaneta o germanet hi pugui participar, i fer altres plans.
  • Amb els infants és encara més important mantenir unes rutines de son i àpats per què no tenen tanta consciència del temps i les rutines els ajuden a organitzar-se mentalment en el que poden esperar que passarà després o abans de dinar, de berenar, de sopar… Així també reduïrem la seva incertesa.
  • En funció de l’edat i el tarannà de les criatures, els podeu organitzar un horari (escrit si saben llegir, o amb simbols i dibuixos si són més petits) per a què puguin anticipar què faran aquell dia, deixant cert marge a la improvització i el canvi. En aquest horari fóra bo plasmar activitats educatives i altres d’esbarjo, amb temps lliure per a esbargir-se de la manera que els surti.
  • Manteniu el contacte amb persones del seu entorn habitual a través de videoconferències de manera que puguin connectar amb l’exterior i mantenir els vincles.
  • No els mentiu, manteniu-los informats però regulant el flux d’informació que els arriba, així com el to. No els doneu més informació de la necessària. Ajudeu-los a contextualitzar i filtrar les informacions que reben per altres bandes, com amics, família, ràdio, televisió, les vostres xarxes socials…
  • Estigueu atents als seus dubtes i preocupacions i responeu a les seves preguntes a mesura que vagin apareixent, seguint el seu ritme amb explicacions entenedores i adaptades al seu nivell de comprensió.

Probablement hagis llegit abans alguns d’aquests consells. Encara que alguns hagin estat repetitius no volia deixar d’escriure’ls per recordar la seva importància. He intentat fer un recull d’idees genèriques, i alhora específiques per a l’embaràs, però és impossible recollir la gran diversitat de situacions que es poden donar aquests dies extranys.

Si et ve de gust, pots deixar als comentaris els teus trucs per a gestionar la incertesa d’aquests dies, segur que li servirà a una altra dona embarassada!

Si t’està costant massa mantenir la calma, si tens por del part, si la teva situació no té res a veure amb el que exposo aquí, si les teves circumstàncies fan més difícil l’embaràs potser necessites una ajuda que no es pot proporcionar en un post. Pots contactar amb mi i en podem parlar per a orientar-te.

Comparteix a les Xarxes Socials: