Part respectat: què és i què no és


part respectat a casa maternart

La primera vegada que vaig sentir el terme «part respectat» vaig obrir els ulls com plats. Què volia dir la meva amiga amb allò que ella desitjava un part respectat? Aquelles paraules feien entendre que el part no es respectava, com si les professionals que ens atenen no fessin el més saludable per a nosaltres i els nostres bebès… Em vaig sentir indignada! Com gosava algú fer una afirmació semblant?

He de dir que llavors jo no havia tingut fills. Que la meva amiga tampoc, però que ella s’havia informat de moltes coses, i com jo considerava tot allò fora de la ciència, no li vaig fer gaire cas… Ella va continuar dient que sabia a quina casa de parts pariria el seu fill o filla i jo continava al·lucinant (ho juro!). Una casa… de parts? Però… que no es pareix a l’hospital? Està permesa aquesta bogeria?

Com s’atrevia ella a posar en entredit una pila de les meves creences? En un moment donat crec que vaig arribar a dir-li «si les nostres àvies haguessin pogut escollir no haguessin parit a casa…» I em vaig quedar tan ampla… Què n’és d’atrevida la ignorància (en aquest cas la meva… ). Ara ric recordant aquella escena, però no puc amagar la meva vergonya. El destí em tenia preparada una de grossa… Ara sóc jo qui parla de part respectat.


Què és un part respectat?

Fa unes setmanes es va celebrar la setmana mundial del Part Respectat amb el lema «La meva decisió ha de ser respectada». Ja podeu imaginar pel lema que aquest post va de parts, de decisions, de dones i de respecte… Uf! Un cóctel molotov!

L’associació El Parto es Nuestro defineix així el part respectat:

«Desde El Parto es Nuestro, defendemos este tipo de parto: un parto respetado y un nacimiento digno. Acorde con las últimas evidencias científicas, acompañadas de profesionales idóneos, en un ambiente cálido y afectuoso. El respeto que pedimos va más allá del trato cariñoso y educado hacia la mujer que está de parto. Para nosotras respeto significa también respeto a nuestros cuerpos, a nuestros tiempos, a nuestros bebés, a la fisiología de nuestros partos.»

El part respectat, doncs, és aquell en què:

 • Es respecta la dona i el nadó per néixer com a persones i es respecta la seva dignitat i els seus drets.
 • Es respecta el cos de la dona, la seva fisiologia i les seves necessitats emocionals.
 • Es respecta el cos del nadó, la seva fisiologia i les seves necessitats emocionals.
 • Les i els professionals que els atenen hi intervenen des del respecte a la fisiologia del part, és a dir que s’hi intervé quan és necessari i de la manera menys intrusiva possible i s’evitarà fer res que vagi en contra d’aquesta fisiologia.

L’AEPP (Asociación Española de Psicología Perinatal) a la qual pertanyo com a sòcia va engegar una campanya reivindicant el part respectat en la què les sòcies vam aparèixer amb diferents rètols. Recupero aquí les diverses frases perquè em semblen molt encertades per a descriure què és un part respectat:

 • Un part respectat implica rebre informació (aquesta és la que vaig escollir jo, com podeu veure a la foto): per més estrany que sembli, sovint NO TENIM tota la informació necessària per a prendre decisions i permetre o no certes intervencions. Això implica una falta de respecte per a la capacitat de la dona d’entendre i prendre decisions respecte al seu cos, la seva salut i la del seu bebè, cosa absolutament sorprenent perquè partim de la base de que cap mare prendrà decisions que puguin perjudicar al seu bebè. Llavors, perquè no es dóna tota la informació? Patriarcat, comoditat, presses, burocràcia…
 • Un part respectat és permetre el contacte pell amb pell: els mateixos motius adalt esmentats justifiquen que sovint es posa traves al pell amb pell. Pot semblar una bestiesa això del pell amb pell, però té moltes implicacions a nivell de salut física i mental tant de la mare com del nadó.
 • Un part respectat és donar suport a les decisions sense jutjar-les: les sanitàries i sanitaris no tenen perquè estar d’acord amb les decisions que prenen les mares i pares respecte el part i la criança dels seus fills i filles, però això no els dóna dret a jutjar-los. Si perceben una manca d’informació, potser la poden facilitar des del respecte però no imposant el seu criteri o utilitzant la por com a arma. El mateix es pot dir de familiars i amics que sovint no tenen un coneixement profund sobre un tema (ja sigui part o criança) i s’esveren i jutgen a la primera de canvi.
 • Un part amb intervencions necessàries també pot ser respectat: el concepte de part respectat no implica que no s’hi hagi d’intervenir, sinó que les intervencions han de ser estrictament les necessàries, informades i acceptades per la mare. En aquest sentit, les dones i les parelles ens hem d’informar bé de quines intervencions són les habituals, i quines no són necessàries en tots els casos. Sovint intervencions innecessàries provoquen més intervencions, allunyant-nos cada cop més del part respectat.
 • Un part instrumentalitzat també pot ser respectat: en la línia del que deia just ara, si és necessari instrumentalitzar estarà bé, sempre que s’informi adequadament i s’acompanyi emocionalment la dona de part.
 • Un part medicalitzat també pot ser un part respectat: ídem, la dona ha de ser informada amb anterioritat al part de les opcions de les què disposa, els pros i contras de cadascuna i la opció de canviar d’opinió quan ho consideri.
 • Un part respectat segueix les directrius de l’OMS: aquí te les deixo per a què les puguis consultar https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272435/WHO-RHR-18.12-spa.pdf?ua=1
 • Un part respectat contempla les necessitats del nounat: sembla que el més important del part és que el bebè neixi bé, tanmateix en el part sovint s’oblida el que necessita: un naixement sense sorolls, sense llums estridents, sense canvis bruscos de temperatura, contacte pell amb pell amb la mare i començar amb la lactància de forma precoç.
 • Un part respectat permet que segueixi el seu ritme; no s’accelera: Aha! Quantes dones coneixes que han «necessitat» oxitocina (sintètica) per accelerar el seu part? Moltíssimes. Que si no dilatava, que si ho feia massa a poc a poc, que si l’epidural, que si estava passada de comptes… Ho necessitaven en realitat? Segurament, moltes no. Segurament necessitaven sentir-se segures, acompanyades, recolzades i empoderades, segures de la seva capacitat per parir. Segurament no ho han tingut i la única solució que saben alguns és medicar amb oxitocina (sintètica, no la natural… d’aquesta en tenim molta al part però si no ens sentim segures, no raja, i en el part cal que raji). Un petit percentatge sí que necessitarà provocar o accelerar el part de forma justificada, però no l’alt percentatge al que estem acostumades.
 • Un part respectat permet l’acompanyament a la mare: com deia és indispensable que la dona estigui acompanyada d’algú amb qui tingui un vincle basat en el respecte i la seguretat, algú que la pugui apoderar i que pugui defensar els seus interessos donat el cas, algú que s’hagi informat adequadament. Per tant, no necessàriament serà el pare de la criatura i/o parella de la mare. Recordem que el dret d’estar acompanyada és de la mare, però no és un dret del pare assistir al part. Per aquells que ja s’estiguin crispant els diré que es currin ser un bon acompanyant, i si ja ho són no tenen perquè crispar-se. Els pares tenen mooooolt a fer en el part i ja va sent hora de dir-ho ben alt.
part respectat naixement maternart

Què es un part fisiològic? I un part normal?

Quin embolic de noms! Anem a pams…

El part normal

La Estrategia de Atención al Parto Normal (EAPN) del Ministeri de Sanitat defineix part normal com (EAPN, 2008): https://www.mscbs.gob.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/atencionParto.htm

«El part normal és el procés fisiològic amb el qual la dona finalitza la seva gestació a terme (entre les 37 i les 42 setmanes complertes). El seu inici és espontani, es desenvolupa i finalitza sense complicacions, culmina amb el naixement d’un bebè sa i no necessita més intervenció que el suport integral i respectuós. Després de donar a llum, tant la mare com el seu bebè es troben en bones condicions. La majoria de les dones sanes, amb l’atenció i suport adequats i amb un mínim de procediments mèdics poden donar a llum sense posar en risc la seva seguretat i la dels bebès. Per a això és important que les dones tinguin confiança en les seves possibilitats d’afrontar el part i que les matrones i obstetres contribueixin a la millor evolució d’aquest procés fisiològic

Per tant és un part:

 • a terme,
 • no provocat, és a dir, d’inici espontani
 • que es desenvolupa sense complicacions
 • que no necessita més intervenció que el suport integral i respectuós
 • que inclou la majoria de les dones que tinguin confiança en la seva capacitat d’afrontar el part, amb un mínim de procediments mèdics
 • sense posar en risc la seva seguretat i la dels seus bebès
 • llevadores i obstetres han de contribuir a la millor evolució del part, com a procés fisiològic que és.

El part fisiològic

L’obstetra francès Michel Odent va més enllà quan parla de “part fisiològic”, ja que posa en el centre la fisiologia del part i les seves normes. El terme part fisiològic ve a ser un sinònim del part normal però posa l’accent en el respecte a la fisiologia neurohormonal necessària per a què el part sigui normal.

En el part hi ha implicades estructures cerebrals primitives que segreguen les hormones necessàries per a l’inici i evolució del part. Així esdevé un escenari neurohormonal molt sensible a l’ambient. El part fisiològic requereix de:

 • Intimitat, seguretat i suport emocional: res de gent entrant i sortint de la sala on es produeix el part.
 • Llibertat d’expressió i de moviments i postura: res de sentir-se inhibida per cridar o gemegar si et cal.
 • Assistència professional respectuosa: que tolera la dona i la expressió del part com a moment de la sexualitat femenina que és.
 • Procediments naturals d’abordar el dolor, que n’hi ha.
 • Intimitat i temps per a rebre i acollir al bebè, com a moment sublim i trascendental que és.
 • Pinçament tardà del cordó umbilical, per a que tota la sang que pertany al nadó li arribi.
sala part respectat maternart

Què no es un part respectat?

He intentat explicar què és un part respectat però per a que quedi una mica més clar, intentaré exposar què no és perquè sovint hi ha malsentesos.

 • Un part respectat no és necessàriament un part a casa, ni en una casa de parts, ni en un hospital: el lloc no determina per se que sigui un part respectat.
 • Un part respectat no és necessàriament un part fisiològic o un part normal: si el part requereix intervenció cal informar i intervenir-hi, però des d’una vessant respectuosa informant del procés i acompanyant la mare.
 • Una cesària pot ser un part respectat, sempre que sigui realment necessària, informada, acompanyada i hagi respectat en la mesura del possible la fisiologia de la mare i el nadó també a nivell psicològic, facilitant el pell amb pell i la lactància el més aviat possible.
 • Un part respectat no és que et diguin «mareta», o «mami» o «bonica» però en realitat et sentis amenaçada, no escoltin les teves demandes i no t’informin adequadament de tot.

Com heu vist, el concepte de part respectat no es tracta d’un part «ideal» sinó de tenir clar què desitja i necessita cadascuna de nosaltres i els nostres nadons i prendre decisions en funció d’això. Independentment de com hagi anat el part, cal que tu sentis que has estat respectada: que has tingut el temps necessari, la informació necessària, l’acompanyament emocional que necessitaves, que has estat tractada com una dona adulta i que has participat del part ajudant al teu fill o filla a néixer.


La dona que ha viscut un part així se sentirà més satisfeta, més empoderada i més preparada per a entomar el desafiament de la criança.

És el part que et desitjo a tu i al teu nadó, és el part que mereixem totes.


Et deixo altres entrades del meu blog per si vols aprofundir més:

Si vols que t’acompanyi en el teu embaràs, en el postpart… consulta els meus serveis i contacta amb mi sense compromís.

Per saber-ne més:

Comparteix a les Xarxes Socials: