El pla de part: què és i quins beneficis comporta?

Imagina que decidiu casar-vos i fer una gran festa. Mesos abans de l’enllaç planificareu fil per randa tots els aspectes: els vostres vestits, on fareu la cerimònia, quina música sonarà, qui parlarà, on fareu el convit, demanareu diversos pressupostos, visitareu diversos restaurants, haureu de decidir què menjareu, qui convidareu, qui farà les fotos…

Si fem tot això quan ens casem, quan planifiquem una festa per algú que ens estimem, quan volem fer un viatge…

…per què no planifiquem el naixement del nostre fill o filla?

Que potser no serà un moment que recordareu tota la vida, potser el dia més feliç de les vostres vides?

Acostumem a preparar-nos pel part, sí. Anem a les visites de seguiment amb la llevadora o la ginecòloga i fem el curs de preparació al part. Potser fem ioga, o gimnàstica específica,… i està molt bé fer-ho però…

saps com vols que sigui el teu part?

Quan em va tocar a mi, vaig pensar “Que com vull que sigui el meu part? Doncs que vagi bé i que el nen estigui sa…” No sabia que en gran part depenia de mi i de les meves eleccions.

Perquè tinc una gran notícia: podem ESCOLLIR. Podem escollir entre diverses opcions de diversos aspectes, però per escollir bé primer ens hem d’INFORMAR BÉ.

En aquest sentit, el pla de part és clau per sentir-te més segura en el moment del part. Però no pel fet que el portis escrit en un paper, sinó per tot el que implica haver d’escriure’l. Més avall tens els enllaços a altres entrades d’aquest blog en els que et facilito més informació. En aquest post m’he centrat en els beneficis que comporta haver escrit amb consciència el pla de part.

 

Però què és exactament el pla de part?

El pla de part és un document que redacta la dona embarassada on expressa com desitja que sigui atès el seu part.

El document de pla de part del Ministeri de Sanitat comença així:

«Este plan de parto es un documento en el que la mujer puede expresar sus preferencias, necesidades, deseos y expectativas sobre el proceso del parto y el nacimiento. Disponer de esta información por escrito será de gran ayuda para el equipo professional que atiende en el momento del parto, facilitará la comprensión del proceso y la participación activa tanto de la mujer como de su pareja o acompañante, y evitará tener que comunicar sus preferencias el día del parto, momento en que el estado emocional y físico es más vulnerable y la mujer se halla centrada en el proceso vivencial.»

Plan de parto y nacimiento. Estrategia de atención al parto normal
– Ministerio de Sanidad –

Aquest document reconeix les preferències, necessitats, desitjos i expectatives de la mare en relació a l’experiència de part, perquè saben de la seva importància de cara al bon desenvolupament del part.

El que és més important, presenta el pla de part com una eina de comunicació entre la dona i el personal sanitari que afavoreixi no haver de demanar gaire cosa en un moment tan delicat en què es troba en un estat alterat de consciència, necessari per al bon desenvolupament del part.

Podem escollir, podem presentar el nostre pla de part i s’han de respectar els nostres desitjos informats.

Els plans de part són ben rebuts allá on es fan bé les coses”.

Judith Lothian, llevadora.

Beneficis del pla de part

Redactar el pla de part de forma conscient implica:

  • Haver buscat diversos models i haver-se preguntat què vols escollir.
  • Haver buscat informació veraç sobre els diversos punts del pla de part.
  • Haver parlat amb la parella per a què conegui aquesta informació i et recolzi en els moments de defensa i en el part mateix. El paper de la parella o acompanyant al part és sumament important, ja que no només aporta suport emocional sinó que també ha de defensar el pla de part i la dona de part en un moment en què ella ha de centrar-se en el part i no en discutir altres qüestions, tal com reconeix la definició del Ministeri que has llegit més amunt. Per això és tan important que el pla de part sigui un document escrit en equip, sense oblidar que l’última paraula és de la dona, donat que és en el seu cos on succeeix tot.
  • Haver contrastat aquesta informació amb la llevadora i l’obstetra i saber quina és la seva posició respecte a les teves expectatives, desitjos i demandes. La manera en què es posicionin et donarà pistes del tipus d’atenció al part que ofereix l’hospital. Ara és el moment de replantejar-te si vols parir allà o si vols canviar d’hospital.
  • T’implica en el teu propi part, de manera que deixes de banda una actitud molt comuna en nosaltres que es resumeix en la frase «els metges són els que saben» I tant si en saben! És clar que hem de confiar, però no cegament. També n’hi ha que s’equivoquen, que miren més pel seu benefici que pel de la usuària, que desconeixen les lleis o que no les apliquen, que estan desactualitzats, que funcionen de forma rutinària… i el teu part és teu i del teu fill, que no te’l robin per motius tan banals.
  • Ajudarà a que les teves expectatives siguin més realistes i et connectarà més amb el moment del part.
  • Serà un element protector davant la violència obstètrica, atès que el personal sanitari es pensarà bé les seves intervencions.
  • Et farà sentir més segura i apoderada.

Si necessites més informació, pots llegir els posts perquè t’has d’informar bé abans del part i 6 passes per a redactar el pla de part. Si vols que t’assessori en el redactat, no dubtis en posar-te en contacte amb mi sense compromís!

Comparteix a les Xarxes Socials: